Ciorbe

                                          Ciorba de fazan

Ingrediente:
  • 1 fazan decapitat si sfartecat ca pe un pui, 1 ceapa, 1 morcov, 1 pastarnac, 1 telina mica cu frunze, 1 ardei rosu, 4-5 rosii, verdeata, condimente (frunze de telina, patrunjel, marar, leustean, cimbru, sare, un varf de cutit de piper), taietei de casa, bors.
Mod de preparare:
In primul rand nu va speriati de timpul mare de pregatire. La mine a durat mult pentru ca minunea inaripata a fiert in 4 ore !!!! (ferice de cei ce au oala sub presiune, insa acu' mi-am jurat in barba ca o sa iau si eu)
Am pus separat carnea la fiert intr-o oala de 6 litri. Am tocat ceapa marunt, morcovul-rondele, pastarnacul, telina si ardeiul-cubulete si le-am aruncat in oala dupa ce carnea s-a fiert.
Am dat rosiile pe razatoarea mare (de lene sa nu le curat pielita cu mana :)) ) si le-am pus in oala, aproape de final, odata cu o mana de taietei de casa (facuti din 1 ou si faina)
Borsul l-am fiert separat si cand Marea Adunare din oala era aproape gata, l-am aruncat si pe el acolo, am pus verdeata tocata marunt (leusteanul l-am pus la sfarsit, dupa ce am stins focul), sare dupa gust (Atentie! borsul are si el sare, daca e umplut in casa), putin piper si ...... pe cai (ca foamea era pe masura poftei :D )
Na ca v-am dezvaluit din greseala si secretul ciorbei: taieteii de casa si cimbrul :))
     

                           Ciorba de perisoare

Ingrediente:
350 g carne tocată pui, porc sau vită
2 linguri de orez
1 felie subţire de franzelă
morcov
pătrunjel
ţelină mică
ceapă mare
1/2 legatură pătrunjel
o cutie 450g cu roşii
500 ml borş (opţional)
sarepiper

Mod de preparare:

Se pune o oală cu 2 l de apă la fiert la foc mare. Se pun legumele curăţate şi tăiate cubuleţe la fiert (păstraţi 1/3 din ceapă pentru perişoare)
2Perişoarele: Se înmoaie felia de pâine si se taie mărunt, se amestecă cu carneaorezulceapa rămasă, 1/4 din pătrunjeltocat mărut, sare şi piper.
3Se uda mâinile şi se fac biluţe cu diametrul de 3-4 cm. După ce le-aţi terminat de făcut le puneţi în oală peste legumele care ar trebui sa fie aproape fierte.
4Se lasa la foc mare cam 15-20 de minute. Se verifică dacă au fiert legumele şi perişoarele şi se pun roşiil şi borşul. Se mai pune apa dacă este nevoie şi se mai dă în câteva clocote. Pătrunjelul se poate pune după ce s-a luat dupa foc în oală sau direct în farfurie.Ciorba decorată cu pătrunejelul tocat


                                            Ciorba  de vacuta

Ingrediente:

500 - 1000 g carne de vita (rasol sau piept, dupa gust ) 
1 morcov mare, sau 2 mai mici,
1 telina cam de marimea unei lamai,
o ceapa la fel,
fasole verde fideluta din conserva,
smantana,
sare,
bors.

Mod de preparare:
Se pune carnea la fiert, dupa ce fierbe se scoate si se taie carnea in bucatele mici (se lasa si oasele ptr consisitenta ). Se pune la loc in oala dupa care se adauga pe rand morcovul taiat ptr ciorba, telina si ceapa. Dupa ce fierb se adauga sare dupa gust( delikat ), borsh dupa gust ( in functie de cum va place de acrisoara ). Se mai lasa un pic la fiert dupa care se adauga bulionul. 


Dupa ce totul este fiert se drege cu smantana dupa cum urmeaza : se pun 1 - 2 lingurite se smantana intr-un bol, se ia cate putina ciorba si amestecand se pune peste smantana dupa care se toarna totul inapoi in oala. Se mai lasa un clocot dupa care se pune patrunjelul tocat marunt. Se pune capacul peste oala si se stinge focul.



                                                        Ciorba de miel

Ingrediente:

carne de miel 1
300kg
ceapa 0
500kg
morcovi 0
200kg
țelina 0
100kg
orez 0
100
smantana 0
250kg
oua 0
150kg
tarhon 0
050kg
oțet de 9 grade 0
050 l
verdeața 0
050kg
ceapa verde 0
100 kg
untura 0
100kg
faina 0
050kg
uyf
sare 0
050.


Mod de preparare:
se pune o oala la foc cu apa și sare, la care se adauga ceapa morcovi și țelina,curațate și taiate marunt și calite in untura infierbantata. carnea de miel se taie cate o bucata la porție,se spala se oparește și se adauga la zarzavat cand acesta este aproape fiert. dupa ce au fiert complet carnea și zarzavatul, se adauga orezul fiert spalat, lasandu-se sa mai fiarba 5 minute dupa care se da jos oala de pe foc. smantana, galbeușurile și faina se amestecaintr-un vas, se bat bine cu telul și se supțiaza cu zeama dupa care se toarna in ciorba. tarhonul se oparește și taie marunt și se pune la ciorba. se potrivește de acreala și sare. se servește cu verdeața tocata.carne de miel 1 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu