Reteta sarmale


               Sarmalute in foi de varza

igrediente:
1,5 kg varză acră, 1/2 kg carne de porc, 200 g ceafă de porc afumată, 50-100 g orez, 100 g ceapă, piper, ienibahar, 100 ml suc de roşii, o foaie de dafin, cimbru, mărar.

Mod de preparare 
sevsPentru sarmale, este bună numai varza cu foi subţiri. Sarmalele mici se fac numai din vârful frunzelor foarte subţiri, fără nervuri groase. Varza prea acră sau prea sărată se spală în 2-3 ape călduţe, atât frunzele întregi, cât şi cele tocate.

Carnea de porc sau amestecată cu carne de vacă şi ceafa de porc se trec prin maşina de tocat, împreună cu ceapa călită 2 minute cu 2 linguri de untdelemn. La tocătură, se adaugă orezul spălat şi scurs de apă şi un vârf de cuţit cu piper sau un vârf de linguriţă cu ienibahar, care nu este prea iute şi dă verzei un gust foarte bun. Sare nu se pune, deoarece carnea afumată şi varza lasă destulă sare.

Dacă este carnea grasă, se adaugă 150 ml apă pentru 100 g orez, iar dacă este carne slabă, 200 ml apă pentru 100 g orez; se bat bine până când se încorporează în tocătură, ca aceasta să fie pufoasă şi orezul să aibă lichid în care să fiarbă, înainte de a se coagula carnea în jurul lui; altfel, carnea nu va mai permite apei dinafară să pătrundă în orez, ca acesta să-şi mărească volumul la fiert şi să se înmoaie.

Se aşează o foaie de varză în palma întinsă sau pe masă, se pune o linguriţă de tocătură, aşezată ca un rulou pe lăţimea frunzei, astfel ca şi la un capăt şi la celălalt al tocăturii să rămână 2 cm de frunză liberă. Se întoarce un capăt îngust al frunzei peste rulou şi se aduce şi un capăt lung al acesteia peste carne, rulându-se împreună până la celălalt capăt al frunzei; apoi cu mâna se introduce şi capătul care a rămas liber. Împachetate în acest fel, sarmalele nu se desfac la fiert. Când sunt gata toate sarmalele, frunzele rămase se taie pe lângă nervura din mijloc, se suprapun mai multe şi se rulează, apoi se taie subţiri, ca fideaua.

Pentru fiertul sarmalelor, se pregăteşte o oală de 4-5 l, ca acestea să nu dea în foc când fierb. Jumătate din cantitatea de varză tocată se aşează pe fundul oalei, iar cealaltă jumătate deasupra sarmalelor. Printre sarmale se pot pune bucăţi de costiţă de porc proaspătă sau afumată, desărată puţin înainte, care se serveşte cu sarmalele, dându-le un gust foarte plăcut. Tot pentru aromă şi gust se pun 1-2 foi de dafin şi circa 20 boabe de piper, o ramură de cimbru şi mărar tăiat mărunt, iar, pentru culoare, 100 ml suc de roşii, care va colora plăcut grăsimea ce se va ridica deasupra verzei. Se toarnă apă clocotită cât să le cuprindă, se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mijlociu până când dau în clocot, apoi focul se reduce. Sarmalele se pot fierbe şi în oala sub presiune în circa o oră, calculând timpul când încep să iasă primii vapori prin ventil; din acel moment, focul se reduce la minimum. Apa se pune până la jumătatea sarmalelor, deoarece aceasta nu va scădea la fiert (numai cât absoarbe orezul)


                               Sarmale cu peste


Ingredinte :
 peste 1 kg ( aproape orice peste ) , 14-15 g de piper , un fir de cimbru , 250 g de ulei , 100 g de orez , 20 g sare , 250 g de bulion de rosii , o legatura de patrunjel ( de preferat verde ) , 1 kg de varza acra , 200 g de ceapa . 

                 Sarmale de post







ingrediente:
3 verze murate, 200 gr orez, 50 gr pasta de tomate, 400 gr ciuperci, 4 cepe, 100 ml ulei, 3 morcovi, marar verde, marar uscat, boabe de piper negru.

Mod de preparare:
fffffCeapa se toaca pestisori, si se caleste in uleiul incins. Se adauga ciupercile taiate, morcovul ras, si apoi orezul. Dupa cateva minute se adauga pasta de tomate, sare dupa gust, marar verde tocat marunt si se mai lasa pana ce toata compozitia are un aspect uniform. Varza se spala, se aleg foile si se umplu cu compozitia de mai sus. In cratita se pun betisoare de marar uscat, si varza tocata, un strat. Se pun apoi sarmalale in forma de floare, randuri. Deasupra randurilor se pun foi de varza. Se adauga apa cat sa acopere si se pun la fiert. Se lasa sa fiarba, iar spre final se adauga cateva boabe de piper negru.



ingrediente:
1 varza acra, 200g orez, 2 morcovi, 1 telina, 4 cepe, 1 leg. marar, 2 linguri ulei, 1 lingurita cimbru, 4 linguri nuci pisate, 100ml suc de rosii, ± sare, piper

Mod de preparare:
Se desface varza, foile se oparesc, se scurg si se pun pe o farfurie, dupa ce li s-au taiat nervurile. Se tin in apa mai mult daca sunt prea acre si sarate. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt, eventual se da pe razatoare. Se pune la calit impreuna cu morcovul si telina curatate, spalate si date pe razatoarea mare. Se lasa pe foc potrivit 10 – 15 minute. Apoi se ia vasul de pe foc si se adauga orezul ales si spalat, verdeata tocata, nucile, cimbrul, sarea si piperul. Se amesteca bine compozitia si se umplu sarmalele, ruland bine capetele, ca sa nu iasa afara compozitia cand fierb. Se pun intr-un vas cu capac (sunt preferate vasele de lut), pe un strat de varza taiata marunt. Deasupra lor se pune un alt strat de varza taiata marunt. Se toarna in vas apa, cat sa treaca peste ele, si se baga la cuptor, la foc potrivit. Dupa 15 minute de fiert se toarna deasupra sucul de rosii si se mai lasa la cuptor inca 20-30 de minute, tot cu vasul acoperit.
yyy
Pofta buna!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu