Preparate culinare din afumaturi

Supa de fasole cu costita afumata


        Ingrediente:
        Costita afumata 300 g (cu sau fara sorici), fasole alb 300g, morcovi 250 g, faina de grau 50 g, boia de ardei 3 g, verdeturi  tocate proaspete 30 g, foi de dafin 3-4 bucati, otet 10 ml, sare 20 g.


         Mod de preparare:
         Fasolea curatata si spalata se pune la fiert in apa rece, se lasa la fiert, apoi se adaoga morcovul taiat si foile de dafin. Costita se taie de marine portionata si se prajeste putin. In untura ramasa se caleste ceapa curatata si taiata marunt, faina se stinge cu boia, apoi se pun toate peste fasole si se lasa la fiert. Cand este gata, se potriveste de sare si acreala si se adauga verdeata. Se serveste calda, cu o bucata de costita.




Ciorba din afumaturi




         Ingrediente:
              Ciolan de porc afumat 2 kilograme, morcovi 100 grame,          ceapa 200 grame, albitura (patrunjel si pastarnac radacina) 50 grame, telina 50 grame, orez 100 grame, oua 3 bucati, faina de grau sau malai 50 grame, sare 10 grame, bors 100 ml.


         Mod de preparare:        
         Se taie ciolanul, se spala, se pune la fiert si se spumeaza. Dupa ce a foert pe jumatate, se adauga zarzavatul si apoi orezul. Cand este aproape gata prepara zdrentele din oua, faina si sare.
         Se drege cu bors fiert si se serveste cu leustean.




Carnaciori cu carne de vaca


         Ingrediente si mod de preparare:
         Prin masina de tocat se trece 0,5 kilograme carne de vaca, in cre se pune sare, piper, doi catei de usturoi cuisoare, foi de dafin si un varf de cutit de bicarbonat. Se se amesteca bine aceasta compozitie, se lasa 1/2 ora la racit. Separat se curata matele de porc si se spala in mai multe ape. Apoi, prin masina de tocat careia i s-a asezat o tulumba, se umplu carnaciori in marime de cca 10 cm fiecare. Carnaciori se pregatesc la gratar si se servesc, dupa preferinte, cu cartofi sau varza.




Carnati picanti


      Ingrediente:
       Carne de vita 700 g, carne de porc mai grasa 2,5 kg, usturoi 70 g, piper 7 g, ardei iute (macinat prin masina sau tocat in piulita) 3 g, cimbru tocat prin masina 7-8 g, sare 40 g, mate de ovine sau de porc.


      Mod de preparare:
        Se alege carnea si se indeparteaza pelitele, tendoanele si flexurile. Se taie bucati si apoi se toaca. Carnea de vaca se da prin sita deasa iar carnea de porc prin sita rara. Usturoiul dupa ce se curata se da prin masina de tocat si se amesteca cu pipernul si cimbrul in putina zeama de oase sau supa, dupa cere se framanta bine impreuna cu carnea. Ardeiul iute se toaca odata cu carnea. Pasta obtinuta se introduce in matele care au fast bine spalate cu ajutirul masini de tocat avand atasata o palnie. Daca matele sunt sarate se tin in apa rece pana ce se inmoaie complet. Odata operatiunea terminata se lasa putin la zvantat, dupa care se baga la fum cald si se afuma circa 2-3 ore. Se servesc trase la gratar, cu garnitura din piure de cartifi, varza calita etc..





Carnati afumati cu fasole batuta


      Ingrediente:
       Carnati afumati 600 grame, fasole alba 400 grame, ceapa 200 grame, ulei 150 grame, usturoi 30 grame, sare 25 grame.


         Mod de preparare:
         Se alege fasolea, se spala bine si se pune la fiert. Dupa ce da un clocot, se scurge de apa si se pune din nou la fiert, cu alta apa. Apoi se ia de pe foc, se bate bine si se adauga usturoiul pisat. Ceapa se curata, se taie julien si  se rumeneste in ulei; o parte se scoate pentru garnisit iar restul, cu ulei cu tot, se pune in fasolea batuta. Carnati afumati se cresteaza, se prajesc pe jaratic, se servesc cu fasole batuta si muraturi.




Carnati din carne de batal (berbec)
      
         Ingrediente:
         Carne de berbec 750 g, usturoi 30 g, piper 3 g, cimbru (pulbere) 3 g, sare 12 g, mate de oaie circa 3 kg.


          Mod de preparare:
          Carnea si usturoiul sedau prein masina de tocat cu sita potrivita. Pasta se condimenteaza cu piper, sare, cimbru. Se umplu apoi matele de oaie. Se servesc la gratar sau prajiti la tigaie.




Carnati afumati cu taietei si cartofi


      Ingrediente:
        100 g taietei in forma de patratele, 400 g de cartofi feliati, 2 linguri de untura, 200 g de carnati afumai, 1 ceapa.


       Mod de preparare:
       Se taie ceapa marunt si se caleste in untura. Se amesteca cu taietei fierti, scursi si spalati, cu cartofi fierti si taiati in rondele groase. Se adauga carnati taiati in felii subtiri si rumeniti separat. Se amesteca usor. Se servesc imediat.






        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu