Prajituri

                                     Cuib de viespii


Igrediente:
Auat:
575g faina,30 g drojdie,30 g zahar,esenta rom,50 ml ulei,5 galbenusuri,200 ml lapte,100 ml apa,o jumate lingurita sare,coaja de la o lamaie 

Crema: 
200 g unt,100 g zahar daca doriti se poate folosi dupa gust nuca, cocos, scortisoara 

Sirop:
125 ml lapte,150 g zahar,vanilie.


Mod de preparare:
Se framanta un aluat cu toate ingrdeientele (daca e prea moale mai adaugati un pumn de faina) si lasati la dospit.

Dupa ce a crescut il impartiti in 4 parti si din fiecare parte faceti o foaie pe care o ungeti cu crema obtinuta prin amestecul untului cu zahar (aveti grija sa va ajunga crema pt. toate foile). 

Daca doriti presarati cu nuca, cocos sau scortisoara. Faceti o rulata din care taiati bucatele de cca. 4 cm. pe care le puneti in tava una langa alta, lasati sa mai dospeasca cca 30 minute dupa care dati la copt, 180 grade, dupa cca 20 minute le scoateti si le ungeti cu siropul obtinut prin fierberea laptelui cu zaharul si vanilia, dupa care dati din nou la copt.
dddd
faffaq













                                                                   Zi si noapte


Ingrediente:
75g zahar pudra, 200g faina, un varf cutit sare, esenta portocale, 150g unt, 1 ou, 1 lingura cacao.


Mod de preparare:


Se freaca untul spuma.
Oul se bate si se amesteca cu zaharul pudra,sarea si esenta de portocala,apoi se toarna peste unt.
Treptat se adauga faina,pana cand devine un aluat omogen.
Coca se imparte in doua.
In una din ele se adauga cacao si se amesteca bine.
Se intind doua foi si se aseaza cea neagra deasupra celei albe.
Pentru ca aluatul se rupe destul de usor,am pus sub foaia alba folia transparenta,apoi am transferat foaia neagra si m-am ajutat de folie pentru a rula aluatul.
Se inveleste in folie si se da la frigider cel putin 30 min(pentru a se intari si a se taia mai bine).
Dupa ce s-a racit aluatul,se taie felii de 1 cm grosime si se aseaza frumos intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Nu trebuie lasat mult spatiu intre bucati pentru ca nu cresc mult.
Se da la cuptorul incins,la foc potrivit,pentru aproximativ 12 min.(pana incep sa se aureasca)Nu le lasati mai mult pentru ca ele se ard destul de usor(am patit si eu cu cateva bucati ). 
Se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Zi si noapte - Imagine 1Zi si noapte - Imagine 5
Zi si noapte - Imagine 4
Zi si noapte - Imagine 14Zi si noapte - Imagine 12













                                                               
                                           Prajitura cu visine


Ingrediente:
6 oua , 300 g zahar , 300 g faina , 1/2 pahar ulei , 1 plic zahar vanilat , 1 plic praf copt , visine fara samburi , 0 ceasca apa minerala.

Mod de preparare:


Bateti albusurile spuma. 
Zaharul si galbenusurile se amesteca bine de tot pina se dubleaza volumul, se pune ulei, praf copt, zahar vanilat, faina. Si se amesteca usor la mixer. Daca aluatul e prea vartos se adauga putina apa minerala sau lapte. 

Se adauga apoi albusurile si se invarte usor. 
Se toarna intr-o forma tapetata cu hartie de copt (forma poate fi si rotunda), se pun fructele si se da la cuptor la 150 grade.


Mentiuni:
Prajitura se poate face cu orice fruct va place.



  • Prajitura cu Visine - Imagine 1
  •  
  • Prajitura cu Visine - Imagine 2
  •  
  • Prajitura cu Visine - Imagine 3
  • Prajitura cu Visine - Imagine 4
  •  
  • Prajitura cu Visine - Imagine 5




           Branzoaicele Bunicii


Ingrediente:
 1/2 cub de drojdie , 2 linguri smantana , 1 cana cu apa calduta , faina cat cuprinde , 400 grame branza dulce , 2 oua , esenta de lamaie , 2 linguri de zahar , untura pentru prajit , zahar vanilinat pentru servire , sare.


Mod de preparare:
Plamadim maiaua din drojdie, putin apa calduta si un praf de sare. Lasam sa se odihneasca cateva minute, apoi adaugam restul de apa si framantam cu drag si spor aluatul. Lasam din nou la dospit vreme de juma de ceas. Intre timp pregatim branza, adaugam oua, cele doua linguri de zahar, un praf de sare si esenta de lamaie, amestecam bine si dam deoparte. 

De indata ce aluatul este dospit trecem la croit de branzoicute: intindem bine o bucata din aluat si taiem bucati de diferite marimi. Punem intr-o parte a fiecarei bucati de aluat branza, impaturim si presam pe margine cu degetele. Incingem intr-o tava cateva linguri mari de untura si prajim rand pe rand branzoicutele. 

Pudram cu zahar vanilinat in momentul servirii. 

  • Branzoaicele Bunicii - Imagine 1
  •  
  • Branzoaicele Bunicii - Imagine 2
  •  
  • Branzoaicele Bunicii - Imagine 3
  • Branzoaicele Bunicii - Imagine 4
  •  
  • Branzoaicele Bunicii - Imagine 5




                   Cozonac Pufos

Ingrediente:

1 kg faina 
2 cubulete drojdie proaspata 
500 ml lapte gras 
200 grame unt 
250 grame zahar tos 
5 + 1 galbenusuri (albusurile le congelam si le folosim la alte prajituri) 
o lingurita sare 
esente 
coaja de lamaie 
3 plicuri zahar vanilinat


Mod de preparare:
De cu seara, cernem faina ... ideal de vreo trei ori .... eu doar o data. Parese ca devine mai pufoasa. Intr un vas incalzim laptele cu toata cantitatea de zahar si esentele. Lasam la racit. 

Aprindem cuptorul .... in bucatarie tre sa fie cald ... si bine. Pregatim maiaua ca la orice cocatura: drojdia se topeste cu o lingurita de zahar+ 2 linguri de faina+alte 2-3 de lapte. Lasam la crescut in mijlocul movilei de faina. Cand si a dublat volumul adaugam toata cantitatea de lapte si cinci galbenusuri frecate. Si acum incepe partea cea mai interesanta: framantatul. Din cand in cand ne inmuiem mainile in untul topit (si racit). Nu turnam direct in aluat. 

Treptat cu rabdare ... framantam aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncam de colo colo:) vreme de juma de ceas. Apoi lasam la dospit in bucataria incalzita vreme de 40 de minute. Impartim aluatul in patru, le intindem cu mana pe masa unsa cu ulei ... aluatul este minunant acum. 

Umplem cu ce dorim. Facem patru suluri si le impletim doua cate doua .... si apoi hop in tava (tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei). Ungem cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si presaram cu zahar. 

Mai lasam sa cresca pana cand isi dubleaza volumul cozonaceii nostrii si dam la cuptor pentru 50 de minute (dupa al meu cuptor).



Umplutura dupa preferinta: eu am combinat mac cu nuca si rahat cu fulgi de ciocolata si stafide.
Aceste cantitati sunt pentru 2 cozonaci
  • Cozonac Pufos - Imagine 1
  •  
  • Cozonac Pufos - Imagine 2
  •  
  • Cozonac Pufos - Imagine 3
  • Cozonac Pufos - Imagine 4
  •  
  • Cozonac Pufos - Imagine 5
  •  
  • Cozonac Pufos - Imagine 6
  • Cozonac Pufos - Imagine 7
  •  
  • Cozonac Pufos - Imagine 8
  •  
  • Cozonac Pufos - Imagine 9
  • Cozonac Pufos - Imagine 10
  •  
  • Cozonac Pufos - Imagine 11

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu