Sararea carnurilor de porc.Suncile






          Dupa ce porcul a fost taiat, scoatem suncile posterioare, pastrad soricul pe ele, desprindem slanina de pe tot restul corpului, scoatem spatele sau suncile anterioare, muschiul, costitele si extremitatile corpului, care vor fi intrebuintate dupa gust.
          Suncile pot fi puse la sarat cu tot cu os, ori fara, dupa dorinta fiecaruia. Inainte de a pune carnea la sarat o lasam 24 de ore ca sa se zvinte, sa se scurga sau sa se raceasca. carnea prea proaspata, fiind calda, daca o voti pune direct in saramura, riscati sa se strice, desi desi se va sara mai repededecat cea racita (atarnata, de pilda, intr-un frigider mare). Cele mai bune si delicioase sunci le obtinem de la porci de rasa York, tineri de 7-8 lini, in greutatede 70-80 de kilograme.Cei grasi, de rasaMangalita, nu sunt recomandati pentru obtinerea suncilor, deoarece au carnea prea impanata cu grasime. Pentru a sara 100 de kilograme de carne de porc aveti nevoie de 8-10 kilograme de sare si 2 kilograme de zahar. Cu acest amestec frecati insistent pe ambele parti, pentru ca sarea sa se patrunda binein muschi. Aveti grija sa umpleti toate orificiile carnii, care s-ar putea gasi imprejurul oaselor, locuri unde microbi si mustele ar putea patrunde cu usurinta, mai ales pe timpul calduros. Daca este cald, puteti face injectii (folosind un ac lung si gros, la o silinga mare) cu saramura concentrata, in muschii suncilor.
             Dupa ce ati preparat carnea astfel, la loc racoros asezati bucatile unele peste altele, in lazi (hardaie) sau recipiente din material plastic. In nici un caz nu folositi recipiente din metal, pentru ca ruginesc repede. Vasele vor fi oparite cu apa clocotita in care ati dizolvat putina soda de rufe, si le-ati clatit foarte bine tot cu apa calda. Carnea sarata va fi pastrata la racoare, ferita de praf, insecte etc. Dupa trecerea timpului (24 ore), verificati carnea si, daca nu a suferit nici un fel da alterare, turnati peste ea o saramura rece preparata din 25-30% sare si 2 kilograme de zahar la 10 litri de apa. In aceasta saramura puneti si unele condimente naturale: piper, foi de dafin, cuisoare, boabe de ienupar, putina scortisoara. Deasupra carni asezati unele scandurele, iar peste ele pietre grele (bine curatate) care vor impiedica sa se ridice continutul la suprafata, fiind ca atminteri se va altera. Controlati saramura zilnic pentru a va convinge ca nu a capatat un miros urat si ca nu face basici de aer. Daca constatati ca, carnea a capatat miros, e sigur ca in carne sunt microbi care dezvolta gaze ce se ridica la suprafata saramurii. In astfel de cazuri neplacute, inlaturati saramura alterata, clatiti carnea si puneti alta saramura curata.
                  Cand au trecut cu bine 4 zile de saramurare, scoateti bucatile de carne mai mici iar dupa 10 zile pe cale mijlocii, in fine, dupa 20 de zile si pe cele mari (suncile). Carnea scoasa din saramura trbuir sa aiba o culoare roza, frumoasa si sa nu miroase.
                   Daca au fost tinute mai multa vreme in contact cu sarea, carnile pierd  o parte din vitaminele A si B. Daca au fost scoase din saramura, carnurile vor fi spalate cu apa rece, frecate cu o pterie aspra (din acelea pentru scanduri) si vor fi atarnate intr-un loc racoros si bine aerisit, unde se vor racori bine timp de 2-4 zile.

2 comentarii:

  1. inteleg ca ati pus multa carne de porc la sare :):))si cu atata zahar....poate si putin rom si nu uitati sa puneti si putin caraamel:):):):)am uitat sa va spun romul si caracmelul sa v-il puneti in cafea sa nu adoarma cei ce citesc prostiile care le postati...JALNICI BUCATARI:):):):):

    RăspundețiȘtergere